אמצעי מניעה לקראת גיל המעבר

אמצעי מניעה הורמונליים הם הכלי היעיל ביותר כיום למניעת היריון, אך נערות ונשים רבות לא בטוחות אם כדאי לבחור בהם.
מה ההבדל בין אמצעי המניעה הקיימים ובמה עדיף לבחור?
פגשנו את ד"ר דביר רדר, מומחה ברפואת נשים ומיילדות במכבי שירותי בריאות וביחידה לאנדומטריוזיס ואנדוסקופיה גניקולוגית במרכז הרפואי כרמל, לשיחה על אמצעי מניעה הורמונליים, שתאפשר לכל אחת לדעת יותר ולקחת בחירה מושכלת ונכונה עבורה.

 

מה הם הורמונים?

"הורמונים הם חומרים שמופרשים בגוף ומשפיעים על תפקוד איברים שונים בגופנו. הפרשת ההורמונים נחוצה לתהליכים שונים בגופנו". לדוגמא, הורמון הגדילה המופרש מבלוטה במוח, מסייע בתהליך צמיחת הגוף מגיל הילדות עד להתבגרות".

 

מהו תפקידם של ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון?

"אסטרוגן הוא הורמון המופק על ידי השחלות ואחראי להכנת הרחם לביוץ ולגיוס הזקיק המוביל לקראת הביוץ עצמו. 
"פרוגסטרון מופרש בעיקר מהשחלות ותפקידו לשמור על ההיריון עד להיווצרות השלייה. עם הביוץ מתחילה הפרשה מוגברת של פרוגסטרון על מנת להכין את רירית הרחם להיריון."

 

מהם אמצעי מניעה הורמונליים?

"אמצעי מניעה הורמונליים מונעים את התפתחות הזקיקים בשחלות ואת הגעת הביצית לרחם ולמעשה מונעים את תהליך הביוץ, באמצעות הפחתת ההפרשה של הורמוני הביוץ".
"אמצעי מניעה הורמונליים מכילים הורמונים המונעים את תהליך הביוץ. יש אמצעי מניעה המכילים שני סוגי הורמונים: אסטרוגן ופרוגסטרון, וישנם אמצעי מניעה המכילים פרוגסטרון בלבד, במינונים שונים אלו ההורמונים שמופרשים בגופך באופן טבעי, פשוט כאן הם נועדו "לעבוד" על הגוף שלך ולגרום לו לפעול באופן מעט שונה".
"קיים מגוון רחב של הרכבים הורמונלים באמצעי המניעה, עם סוגים שונים של פרוגסטרון שלכל אחד יש תכונות אחרות והשפעה שונה על הגוף. למשל, קיימים פרוגסטינים שמשפיעים לטובה על אקנה ויש כאלה שעשויים דווקא להחמיר אקנה. גם סוג האסטרוגן יכול להיות שונה בין אמצעי מניעה אחד לשני וגם כאן, יש השפעות שונות על הגוף, כך שזוהי בחירה שמותאמת לכל אישה, על פי צרכיה האישיים".

נשים, הורמונים ומה שביניהם
נשים, הורמונים ומה שביניהם
נשים, הורמונים ומה שביניהם
נשים, הורמונים ומה שביניהם

ד"ר דביר רדר

אילו סוגי אמצעי מניעה הורמונליים קיימים? 

"ישנם 2 סוגים של אמצעי מניעה הורמונלים:
אמצעי מניעה הורמנלי לטווח הארוך:
"מדובר בהתקן תוך רחמי הורמונלי, כאשר ההתקנה נעשית על ידי רופא או רופאת הנשים במרפאה.
התקן הורמונלי מכיל את ההורמון פרוגסטרון בלבד אשר מופרש בעיקר לחלל הרחם ומשפיע עליו באופן מקומי ולטווח ארוך. המינון ההורמונלי בהתקן קטן משמעותית מזה שבגלולה".
ההתקן ההורמונלי פועל באופן שונה משאר אמצעי המניעה ההורמונלים ואינו כולל דיכוי הביוץ. ולכן, ברוב הנשים המחזוריות ההורמונלית הטבעית ממשיכה להתקיים כרגיל".
"ההתקן ההורמונלי מעודד את עיבוי ריר צוואר הרחם כך שהזרעונים נחסמים ולא מצליחים להגיע אל הרחם ובמקביל, ההורמון בהתקן גורם לרירית הרחם להיות דקה, כך שגם אם היתה הפריה, כלומר מפגש בין ביצית לזרע, הביצית המופרית לא תוכל להשתרש ברחם ולא יווצר הריון". 
"היתרון העיקרי בהתקן הורמונלי הוא שלאחר ההתקנה, את מוגנת מהריון ללא הצורך להתעסק בשגרה עם אמצעי מניעה".
"חשוב להדגיש שזוהי פעולה הפיכה ואפשר להוציא את ההתקן בכל עת שתרצי לפני תום תקופת השימוש שנקבעה, והפוריות שלך תחזור לרמתה הטבעית".

אמצעי מניעה הורמונלי לטווח הקצר:
"מדובר בגלולות, טבעת נרתיקית, מדבקה וזריקה. הם מכילים הורמונים מסוג אסטרוגן ופרוגסטרון ומשפיעים באופן רחב יותר על הגוף, והשפעתם קצרת טווח ולכן יש להשתמש בהם מדי יום, שבוע, חודש, או כל מספר חודשים, תלוי בשיטה. הם עובדים על דיכוי הביוץ שלך, וכאשר אין ביוץ, אין אפשרות להריון. הטבעת עשויה מפלסטיק גמיש שאת מחדירה אל הנרתיק למשך שלושה שבועות ככה שההורמונים נספגים בגוף ללא מעבר בקיבה, כמו בגלולה. בשבוע הרביעי את מוציאה את הטבעת ואז לרוב תקבלי ווסת. ולאחר מכן יש להחדיר טבעת חדשה. את המדבקה מדביקים לעור בד"כ בחלק האחורי של היד או באיזור האחורי של המותן והיא מפרישה הורמונים אל הגוף. את המדבקה מחליפים אחת לשבוע, כאשר השבוע הרביעי הוא שבוע ההפסקה שלאחריו שוב מדביקים מדבקה חדשה".

 

האם אני צריכה לעשות הפסקה מאמצעי המניעה ההורמונלים כדי לאפשר לגוף שלי "להתאושש"?

"אין צורך בביצוע הפסקה מאמצעי המניעה ההורמונלים, הגוף לא באמת צריך "להתאושש". ברגע שתחליטי שאת רוצה להיכנס להריון, הפסיקי את השימוש באמצעי המניעה. הגוף לבד יחזור למסלול והמחזור החודשי שלך יחזור."
חשוב לי להדגיש בהקשר הזה שבמידה ואת חווה תופעת לוואי עם אמצעי המניעה שלך, אני ממליץ לך להגיע לרופא או רופאת הנשים שלך להתייעצות, מאחר ויש מגוון רחב של אמצעי מניעה, למשל, גלולות המכילות הרכב הורמונלי שונה, שעשוי להשפיע על גופך באופן מיטיב יותר, אבל לא כדאי להפסיק באופן עצמאי, לפני שהתייעצת עם רופא או רופאת הנשים, מאחר ואז את נשארת ללא הגנה כלל מהריון לא רצוי.

 

האם נשים מניקות יכולות להשתמש באמצעי מניעה הורמונלים?

בהחלט, ישנם אמצעי מניעה הורמונלים המכילים פרוגסטרון בלבד וניתנים לנטילה בזמן הנקה. 
גלולת "מיני פיל" והתקן תוך רחמי הורמונלי הם אמצעי מניעה המתאימים לנשים מניקות מכיוון שהם מכילים פרוגסטרון בלבד ללא אסטרוגן.
לא מומלץ להשתמש אמצעי מניעה המכיל אסטרוגן בזמן ההנקה, מאחר והוא עשוי להיות מופרש בחלב או לצמצם את נפח החלב.
חשוב לזכור שגם הנקה מלאה אינה מגינה מפני הריון ועל כן מומלץ להתחיל נטילה של אמצעי מניעה לאחר הבדיקה של רופא או רופאת הנשים שבוצעה בביקורת לאחר הלידה.

 

במידה ואני משתמשת בגלולות, ולא קיבלתי וסת החודש, זה משהו שצריך להדאיג אותי? האם יתכן ואני בהריון??

אם את נוטלת את כל הגלולות בצורה סדירה ונכונה בהתאם למפורט בעלון לצרכנית, אין לך מה לדאוג. ככל הנראה רירית הרחם היא דקה ולכן אינה נושרת. אם את חוששת את יכולה לבצע בדיקת הריון ביתית או לפנות לרופא או רופאת הנשים.

 

תוך כמה זמן אמצעי המניעה ההורמונליים מתחילים לפעול?

במידה והתקנת ההתקן ההורמונלי קורית במהלך שבעת הימים שלאחר קבלת הווסת, את מוגנת מהריון מיד לאחר ההתקנה. במידה וההתקנה קורית שלא במהלך שבעת הימים הללו, יש להשתמש באמצעי מניעה "חוצץ" כגון קונדום או דיאפרגמה למשך 7 ימים או להימנע מקיום יחסי מין ב 7 הימים שלאחר ההתקנה. 
גם במידה ואת מתחילה להשתמש בגלולות (לא משנה אם משולבות או פרוגסטרון בלבד), זה תלוי מתי את מתחילה את השימוש. במידה ואת מתחילה להשתמש בגלולה ביום הראשון של הווסת, את מוגנת מיד ואין צורך בשימוש באמצעי מניעה נוסף חוצץ (קונדום או קוטל זרע) . במידה ואת מעוניינת להתחיל בנטילה של גלולות מאמצע המחזור, מומלץ שימוש בקונדום או קוטל זרע ביחד עם הנטילה למשך השבוע הראשון או להימנע מקיום יחסי מין בשבוע הראשון.

 

כיצד אמצעי המניעה ההורמונלי ישפיע על המחזור שלי?

אם את מתחילה את הנטילה של הגלולה ביום הראשון של הווסת לא תהיה השפעה על המחזור החודשי, במידה והמחזור החודשי שלך היה סדיר הוא יישאר סדיר. אם המחזור שלך לא סדיר ומגיע אחת למס' חודשים, כעת תהיה וסת אחת לחודש.
יש לקחת בחשבון שלא מדובר בווסת אמיתית אלא בוווסת מלאכותית שנובעת מירידה ברמת ההורמונים בעת נטילת בגלולות הפלסבו בגלולות שנילקחות ברצף, או במהלך שבעת ימי ההפסקה בנטילת גלולות בהן יש הפסקה לשבוע. לעתים, בעת נטילה רציפה וממושכת ייתכן ולא תהיה ווסת כלל בעקבות הידקקות רירית הרחם.

 

לסיכום, איזה אמצעי מניעה הורמונלי מתאים לי?

"חשוב לי להדגיש שלכל נערה ואישה יש זכות לבחור את אמצעי המניעה שנכון עבורה. 
תפקיד רופא או רופאת הנשים הוא לבחון, יחד עם המטופלת, את הצרכים, הרצונות וההעדפות שלה, ולבחור יחד את אמצעי המניעה הנכון ביותר.
התאמת אמצעי מניעה הורמונלי מתחיל במפגש עם רופא או רופאת הנשים, בה הם יכירו אותך, יבינו את הרצונות שלך, איך נראית השגרה שלך והאם את מתכננת היריון בעתיד הקרוב או הרחוק.
כמו כן, רופא או רופאת הנשים ישאלו אותך על מצבך הרפואי, ויבינו אם קיימות מחלות רקע או בעיות רפואיות כמו אקנה, שיעור יתר, דימום וסתי כבד, תסמונת קדם וסתית (PMS) ועוד.
אלו יאפשרו לרופא/ה להציע את אמצעי המניעה המתאים ביותר עבורך.

 

*למידע מלא לגבי הוראות השימוש ותופעות לוואי של אמצעי המניעה השונים יש לעיין בעלון לצרכן

PP-KYL-IL-0165-1