המדריך המלא לבדיקה הגניקולוגית
בין אם כבר ביקרת אצל גניקולוג/ית בעבר ובין אם רק שמעת על כך, ייתכן שהמחשבה על הנושא העלתה אצלך שאלות רבות ואולי אפילו חששות מסוימים. איך תראה הפגישה עם הרופא/ה? האם כדאי לשתף את הרופא/ה בשאלות ובתחושות שלי? האם אצטרך לעבור בדיקה נרתיקית? האם הבדיקה תכאב?
פגשנו את ד"ר מורן אגסי זייטלר, מומחית בגיניקולוגיה ומיילדות, מייסדת ומנהלת מרפאת First Ladies בכפר סבא לשיחה בנושא, ושאלנו אותה את כל מה שמעסיק נערות ונשים סביב הביקור אצל הגניקולוג/ית. התוצאה: מדריך מאיר עיניים שיעשה לך סדר בנושא.
מה כולל הביקור אצל הגניקולוג/ית?
"קודם כל חשוב להבין שמטרת הביקור היא לשמור על בריאות האישה, ולאפשר מניעה ואבחון מוקדם של בעיות גניקולוגיות שונות.
הביקור כולל שיחה עם הגניקולוג/ית, בה ייתכן שתשאלי על סדירות ועוצמת המחזור, מצב הפריון שלך, מחלות רקע קיימות והיסטוריה משפחתית. יש נשים שמתביישות לשתף את הרופא וזה טבעי לחלוטין, אך חשוב לזכור ששאלות אלו מאפשרות לרופא/ה להעריך את מצבך הרפואי, ולהפנות אותך להמשך בירור במידת הצורך.
אחרי השיחה נמשיך עם בדיקת אולטרסאונד שכוללת מתמר שמוכנס אל תוך הנרתיק ומאפשר לראות את השחלות ולשלול בעיות כמו ציסטות. בשלב האחרון בבדיקה ייעזר הרופא/ה במפסק - מכשיר שמאפשר לבחון את מבנה הנרתיק ומראה צוואר הרחם.
לעתים כחלק מהבדיקה הרופא/ה יבקשו לבצע בדיקה ידנית, שמצריכה הכנסת אצבע לנרתיק, ומישוש איברי האגן. מטרת הבדיקה היא לאתר בעיות כמו ציטסות, שרירנים, אנדומטריוזיס ובעיות רפואיות נוספות."
ד"ר מורן אגסי זייטלר
כל כמה זמן כדאי להגיע לבדיקה?
"כשמדובר בנערות או בנשים פעילות מינית, שנמצאות בגילאי הפריון, ההמלצה היא להגיע אחת לשנה. בנערות שטרם החלו לקיים יחסי מין אין הכרח להגיע אחת לשנה, אלא לפי הצורך".
ביקור ראשון שלך אצל הגניקולוג/ית?
"הביקור הראשון אצל הגניקולוג/ית לא חייב להיות מיד לאחר קבלת הווסת הראשונה, אלא לפי הצורך. אם יש לך שאלות, רצון להתאמת אמצעי מניעה, שאלות על יחסי מין, אם המחזור שלך לא סדיר, או אם את סובלת משיעור יתר ו/או אקנה – אפשר בהחלט לקבוע תור אצל הגניקולוג/ית.
מטרתו של הביקור הראשון הוא לאפשר לך לשאול ולקבל מידע על כל מה שמעסיק או מטריד אותך".
האם הביקור חייב לכלול בדיקה נרתיקית?
"אם טרם התחלת לקיים יחסי מין, אפשר בהחלט לוותר על הבדיקה הנרתיקית. במקרה כזה הביקור יתמקד בהרכבת תמונה של מצבך הרפואי. השיחה עם הגניקולוג/ית תאפשר להעריך את מצבך הרפואי, ולבחון אם קיימים תסמינים שדורשים המשך בירור רפואי, כמו תסמונת שחלות פוליציסטיות, אנדומטריוזיס ועוד.
אדגיש שבכל מקרה, גם כשמדובר בנערות או בנשים פעילות מינית, אין חובה לבצע בדיקה נרתיקית אם את לא מרגישה בנוח, וההחלטה נמצאת בידיים שלך. אם את מרגישה צורך, אפשר לקבוע פגישת היכרות ראשונה עם הגניקולוגי/ת, ולאחריה תור נוסף שבו תתבצע הבדיקה הנרתיקית".
איך להתכונן לבדיקה?
"אין צורך בהכנות מקדימות לבדיקה. נשים רבות מרגישות לא בנוח להגיע לבדיקה כשהן לא "מסודרות", חשוב לי לומר שגניקולוגים מתמקדים במצבך הרפואי ולא בנראות שלך, ולכן ממש לא חשוב לנו איך את נראית. כן חשוב להגיע עם בדיקות גניקולוגיות שעשית בעבר ולספר לרופא/ה כל מה שמטריד אותך".
האם אפשר להגיע לבדיקה בזמן ווסת?
"אין מניעה להגיע לבדיקה בזמן הווסת, אם זה לא מפריע לך. אם הדימום בזמן הווסת משמעותי מאוד, ייתכן שזה יקשה מעט על ביצוע הבדיקה, אך מדובר במצבים נדירים יחסית".
האם הבדיקה כואבת?
"הבדיקה הנרתיקית יכולה להיות לא נעימה, אך היא לא אמורה לכאוב. לאורך השנים פגשתי לא מעט נשים שחוששות מהבדיקה, או חוות תחושה לא נעימה במהלכה, ממגוון סיבות. חשוב לי לומר שהכל מתחיל במערכת היחסים עם הגניקולוג/ית. ההמלצה שלי היא להגיע לגניקולוג/ית קבועה, כזה שאת סומכת עליה ומרגישה בנוח לשתף אותה ברצונות, בתחושות ובחששות שלך. כשמערכת היחסים עם הגניקולוג/ית טובה ופתוחה, אני בטוחה שתרגישי בנוח יותר לשתף אם משהו לא נעים לך במהלך הבדיקה ואפילו לבקש לעצור במידת הצורך. בנוסף חשוב להזכיר שלכל מטופלת יש זכות להיכנס לבדיקה עם מלווה, ואם זה יכול לעזור – אני בהחלט ממליצה להיעזר במישהו קרוב שאת סומכת עליו".
מה עוד אפשר לעשות כדי להפחית את אי הנעימות בבדיקה?
"לנשים שחוששות, אני מציעה להחדיר את מתמר האולטרסאונד או המפסק בעצמן. זה מקנה תחושת שליטה ויכול לעזור מאוד בהפחתת החרדה שקיימת סביב הבדיקה. לאחר החדרת המתמר או המפסק המטופלת מעבירה לי את המושכות ואנחנו מתחילות בבדיקה".
סובלת מכאבי מחזור ולא בטוחה אם לפנות לגניקולוג/ית?
"נערות רבות חוששות שאם יפנו לגניקולוג/ית, הן יהיו חייבות לעבור בדיקה גניקולוגית. חשוב לי להבהיר שזה ממש לא המצב – לא כל ביקור אצל הגניקולוג/ית מחייב בדיקה פיזית!
כאבי מחזור הוא דוגמה טובה לכך. אם את סובלת מכאבי מחזור ולא מקיימת יחסי מין, חשוב שתדעי שאין חובה לבצע בדיקה נרתיקית. פניה לגניקולוג/ית תאפשר לבחון את הסיבה לכאבים ולהתאים טיפול לפי הצורך, שיאפשר לך לתפקד באופן מלא, גם בימי הווסת".
הגעת לגיל המעבר? חשוב להמשיך במעקב הגניקולוגי
"אם הגעת לגיל המעבר וחשבת להיפרד מהגניקולוג/ית שלך – תחשבי שוב. מעקב תקופתי אצל הגניקולוג/ית חשוב גם בגיל המעבר. למעשה, בגיל המעבר הסיכון לממאירות בצוואר הרחם, בשחלות או ברחם עולה, ולכן חשוב להקפיד על הבדיקה התקופתית.
אם את סובלת מתסמינים של גיל המעבר, הביקור אצל הגניקולוג/ית יאפשר גם לבחון את מצבך ולהתאים טיפול במידת הצורך.
PP-PF-WHC-IL-0383-1