אמצעי מניעה לקראת גיל המעבר

גם בתחילת שנות ה-40 את כנראה צריכה אמצעי מניעה

חושבת שבגלל שאת בת 40 לא תיכנסי להריון? ובכן, כדאי שתחשבי שוב,ובעיקר בתקופה של גיל המעבר בה הסיכוי להריון נמוך אך עדיין קיים, כדאי שתתייעצי עם רופא או רופאת הנשים שלך  
איך מתאימים אמצעי מניעה בטרום גיל המעבר לנשים שהן עדיין פוריות? ביקשנו מד"ר נגה פורת לעשות עבורנו סדר בתקופה סוערת זו בה חלים שיבושים שונים.  

תחילת שנות ה-40 בחייהן של נשים הן שנים מתעתעות; התפקוד השחלתי משתנה וכתוצאה מכך חל שינוי ברמת ההורמונים שהיא מפרישה- אסטרוגן ופרוגסטרון. האישה צפוייה לחוות אי סדירות בווסתות ותחושות נוספות.  
זו תקופה המסמנת את תחילת תקופת הפרי מנפאוזה –גיל המעבר - אבל למרות כל אלה, נשים עדיין חוות בה ביוצים ויכולות להיכנס להריון ולכן, אמצעי מניעה הם עדיין רלוונטיים בשלב זה בחיי נשים  

כדי להבין את השינויים שחוות נשים , ביקשנו מד"ר נגה פורת, יו"ר החברה לרפואת נשים בקהילה ורופאת נשים במכבי שירותי בריאות ומאוחדת להסביר את ייחודה של התקופה

dr noga porat

ד"ר נגה פורת

מהו טרום גיל המעבר?

"זו תקופה בחיי אישה, שאורכת בין שנתיים לעשור. הפסקת הווסת – מנופאוזה- אצל נשים בישראל, מגיעה בגיל 52 בממוצע והיא מציינת שנה שלמה ללא מחזור.   
תקופת גיל המעבר – הפרי מנפאוזה- מתאפיינת בחוסר יציבות הורמונלית שמביאה איתה שינויים פיזיולוגיים ובמקביל, ירידת פריון אך עם אפשרות שקיימת עדיין להרות וללדת", מסבירה ד"ר פורת.   

"אליי מגיעות נשים עם אי סדירות של הווסת כשהן מודאגות", היא מספרת, "הנוחות המתבססת על סדירות המחזור נפגעת, זה מעורר אצלן חשש שהשינויים מבטאים הפסקת המחזור באופן מלא. פעמים רבות האיחור מביא איתו גלי חום, שגם הם מדאיגים נשים ולפעמים גם החמרה בתסמונת הקדם- ויסתית. רבות מהן מבקשות בדיקת דם לפרופיל הורמונלי, שאינו משקף בהכרח את הסערה ההורמונלית רבת השינויים, ולכן אינו משמעותי".   

נשים, בשלב זה מופתעות לעיתים מהאבחנה. "לפני הכל, צריך להסביר ולהרגיע ואז לבדוק מה הן בדיוק עוברות בתקופה זו", אומרת ד"ר פורת. "אני מסבירה להן שהן עדיין פוריות,אמנם באחוזים נמוכים יותר,ועלולות להרות באופן לא מתוכנן.   

ד"ר פורת מסבירה שהיא ממקמת את האישה הפונה על ציר הזמן הביולוגי ומסבירה שהריון בהחלט עדיין על הפרק ולכן על האישה לחשוב על אמצעי מניעה,. זה גם השלב בו היא מסבירה למטופלת על התופעות הצפויות להגיע אצל מרבית הנשים עם התקדמות השינויים ההורמונליים ועל דרכי הטיפול בהן, בבוא הזמן. 
 

איך מתאימים אמצעי מניעה בשלב זה בחיי אישה?

"בגילאים אלו, נשים לא מעטות כבר ויתרו על השימוש באמצעי מניעה – הן לא נוטלות גלולות ולא משתמשות בהתקן. אלה הן הראשונות שמרגישות את השינויים ההורמונליים", מסבירה ד"ר פורת.          

גם החשיבה וההתאמה של אמצעי מניעה בשלב הזה משתנה.          
"אלה שהשתמשו בשיטת המודעות לפריון וחישוב מועד הביוץ אינן יכולות להסתמך על אלה יותר. כשהשחלה אינה מסונכרנת, השיטה הזו לא רלוונטית", היא מסבירה.          

איך מתאימים אמצעי מניעה בגיל הזה? מי שמתלוננת על דימום ווסתי כבד ואלה שאי הסדירות מפריעה להן יהנו מאחד משני האמצעים:          
 

  1. התקן תוך רחמי הורמונלי שגורם לדיקוק רירית הרחם ולהפחתת הדימום.         
    "פעמים רבות, זה מפחית משמעותית את הדמם וכמובן מונע הריון. זה נוח כי גם לא שוכחים ליטול ולא 'מפספסים'", היא מסבירה.
  2. התאמת גלולות למניעת הריון, שאם בוחרות בהן, צריך לקחת בחשבון את מצבה של האישה, שכן עם התקדמות הגיל והתחלואה הנלווית אליו כמו עלייה במשקל, עישון, יתר לחץ דם יש משמעות להרכב הגלולות הניתן לאישה.         
    "הנטיה היא לתת לנשים בריאות גלולות וההעדפה היא לגלולות עם אסטרוגן טבעי (הסינטטי מיוצר במעבדה והפירוק שלו בכבד והשפעתו על גורמי הקרישה שונה מזו של אסטרוגן טבעי הזהה לזה הקיים בגוף)".

 

מדוע נשים מפחדות מגלולות?

נשים מעל גיל 40 ואף חלק מציבור הרופאים, מביעים הסתייגות מגלולות וזאת בגלל כמה סיבות כמו סיכון עולה לקרישיות מוגברת, לסרטן שד ולעליה במחלות הלב. ביקשנו מד"ר פורת להסביר למה היא עדיין ממליצה על גלולות בשלב זה: "זאת משום שגלולות למניעת הריון מורידות את הסיכון לסרטן שחלה בין 30-50% לסרטן השחלה וזה תקף גם שנים אחרי שתפסיק לקחת גלולות. יש להן גם השפעות מיטיבות על סרטן המעי וסרטן רירית הרחם. לגבי הסיכון הקיים בסרטן השד, יש מחקרים שמראים עליה מזערית לכך אצל נשים נטלו או נוטלות . לאחר תום הנטילה, הסיכון יורד ואחרי כמה שנים חוזר להיות זהה לכלל הנשים . מעקב סדיר יוריד את החששות כולם וההפחתה שהן מביאות בסרטן השחלות, גובר בעיניי על הכל", היא אומרת.          

"לגבי העלייה בסיכון למחלות לב – זה נכון שהסיכון לכך עם התקדמות הגיל גובר בהינתן פקטורים נוספים כמו משקל יתר, עישון ונטיה תורשתית. מגיל מסוים, רופאים לא יתנו לנשים עם גורמי סיכון גלולות אבל לנשים בריאות זה עשוי לעזור גם בתופעות הפרי מנפאוז עד מאד ותמיד, כמובן, נדרש מעקב רפואי רציף. גם עניין הקרישיות הוא סיכון נדיר אבל עולה עם הגיל. בכלל, הסיכון לתופעות לוואי קיים בחודשי הנטילה הראשונה ולכן הגלולות מהדור החדש, עם אסטרוגן טבעי עדיפות בכל מקרה".          

לסיום מבקשת ד"ר פורת להזכיר לכל אישה,כמה עקרונות בסיסיים:          
 

  • בכל שלב בחיי הפוריות של אישה חשוב להתאים אמצעי מניעה על ידי רופא או רופאת נשים.
  • מעקב שגרתי במרפאת נשים חשוב בכל גיל, גם אם האישה מרגישה מצוין וגם אם אינה מקיימת יחסי מין. "כך, כל אישה תקבל יעוץ מותאם לגילה ותבין שמה שעובר עליה אינו גזירת גורל", אומרת ד"ר פורת.
  • תקופת טרום גיל המעבר עם הסערה ההורמונלית שבה, היא כזו שניתן לטפל בה ולנהל באיכות חיים טובה. אל תוותרו על איכות החיים שלכן.
  • וברמה של רפואה כללית, זה בדיוק הגיל להקפיד על אורח חיים בריא, שכולל תזונה וספורט. יש לזה השפעה גדולה על איכות החיים ועל בריאות האישה בכל גיל.

PP-PF-WHC-IL-0328