אנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס- את לא חייבת לסבול, יש לכך פתרון

1 מ-10 נשים סובלת מאנדומטריוזיס!
אנדומטריוזיס היא מחלה המאופיינת בהימצאות תאים דמויי רירית רחם מחוץ לחלל הרחם. 
אנדומטריוזיס מתאפיינת בכאבים עזים שיכולים לכלול כאבי וסת, כאבים שלא בזמן וסת, כאבים עם קיום יחסים, בעיות עיכול ובעיות במערכת השתן. חלק מהנשים עם אנדומטריוזיס יסבלו גם מבעיות פריון. 
אצל נשים רבות מדובר במחלה שפוגעת באופן קשה ביותר באיכות חייהן.. כיום, כשהמודעות לאנדומטריוזיס גדלה, גם הרפואה יודעת לטפל בה טוב יותר ובכך, היא מאפשרת לנשים הסובלות ממנה, איכות חיים טובה יותר. ביקשנו מד"ר אורי דיאור, מנהל מרכז האנדומטריוזיס בהדסה עין כרם, לעשות לנו סדר במחלה ובפתרונות שיש לרפואה להציע.

מה גורם לאנדומטריוזיס?

תאי רירית הרחם, אותם תאים ה"מצפים" את הרחם מבפנים, נמצאים מחוץ לרחם ויחד עם תאים נוספים, נוצרים נגעים או מוקדים ש"מתיישבים" על איברים אחרים ובהם אברי הרבייה כגון השחלות והחצוצרות ואברים אגניים אחרים כגון המעי וכיס השתן. במקרים נדירים יותר, הנגעים האלו מגיעים לאתרים מרוחקים יותר כגון הריאות. 

כיוון שהתסמינים מגוונים מאד, יש קושי באבחנה של המחלקה ונשים רבות סובלות ללא מענה. גם היום כשיש עליה במודעות, האבחון מתארך ולעיתים האבחנה מתקבלת רק כעשור לאחר הופעת התסמינים. 

"באופן עקרוני, אחת התאוריות המובילות היום, מדברת על תאים שנמצאים בחלל הצפק, הקרום שעוטף את דופנות חלל הבטן ואת רוב האיברים בחלל הבטן, שעוברים התמרה, שינוי לא רצוי, והופכים להיות תאי רירית רחם. הם מושכים איתם תאי דלקת ואלה הופכים לנגעים הגורמים לכאבים ולאי הפריון המתלווים למחלה", מסביר ד"ר אורי דיאור, מנהל מרכז האנדומטריוזיס, בהדסה עין כרם. "יש למחלה אסוציאציה גנטית אבל עדיין לא נמצא גן ספציפי שגורם לה. אנחנו כן יודעים, שלנשים שלאימהות או האחיות שלהן יש אנדומטריוזיס, יש סיכוי גבוה משמעותית להיות גם חולות אנדומטריוזיס".

אנדומטריוזיס

ד"ר אורי דיאור

איך מטפלים במחלה?

הטיפול שניתן למחלה משתנה מאישה לאישה וקשור בסוג ובחומרת התסמינים מהם האישה סובלת. באופן כללי, מטרת כל טיפול באנדומטריוזיס היא לשפר את איכות חייה של האישה. 

שאלנו את ד"ר דיאור מדוע כל כך קשה לאבחן את המחלה. "המחלה הזו מתבטאת בכמה מופעים וצריך לדעת לעשות את הקישור הנכון כדי לאבחן אותה. עד לפני כמה שנים, הדרך היחידה לקבל אבחנה סופית היתה באמצעות ניתוח, היום חלק גדול מסוגי המחלה ניתנים לזיהוי ללא ניתוח. הידע, הניסיון, המודעות והיכולת לבדוק, מאפשרת לאבחן יותר נשים מבעבר". 

"המערכת היום מכירה, מודעת יותר ויודעת לטפל" מדגיש שוב ד"ר דיאור. "יותר אנשי מקצוע מקבלים עם הזמן הכשרה לטפל באנדומטריוזיס, וכאמור, יש מרכזים יעודיים בכל הארץ. 
מגוון הפתרונות והטיפולים במחלה רחב היום והוא כולל טיפול הורמונלי בצורות שונות כגון גלולות משולבות, כדורים המכילים פרוגסטרון בלבד,התקן תוך־רחמי הורמונלי וטיפולים אחרים שיכולים לדכא את נגעי האנדומטריוזיס ולהפחית כאבים. אם טיפול זה אינו מספק, או שיש בעיות פריון, ניתן לשקול ביצוע ניתוח בו מפרידים הידבקויות ומסירים את הנגעים . הניתוח נעשה בגישה זעיר פולשנית המכונה לפרוסקופיה וחשוב לבצעו על ידי מומחים עם הכשרה מתאימה"

למה נשים לא מדברות על אנדומטריוזיס?

ד"ר דיאור מספר את מה שנשים רבות כבר יודעות: "עדיין, למחלה יש סטיגמה, יש רופאים שלא יודעים לעשות את החיבורים הנכונים ויש הרבה דעות קדומות ש"זה רק כאבי מחזור חזקים". 

לכן, נשים צריכות להתעקש על בדיקת אפשרות לאנדומטריוזיס. לא כל כאב מחזור או כאב מסוג אחר מסמן את המחלה, אבל חשוב לשלול או לאשש את קיומה של המחלה, ומוטב מוקדם ממאוחר, שכן יש מה לעשות איתה. 

"כל אישה שמרגישה כאבים אגניים חריגים – בווסת, במערכת השתן, במעי, בקיום יחסי מין – סימפטומים שאין להם מענה, או אישה שסובלת מאי פריון ולא ברורה הסיבה, חייבת ללכת לאיבחון מעמיק", אומר ד"ר דיאור, "זו מחלה של נשים בגיל הפריון ולכן, נשים בשנות העשרים והשלושים לחייהן, שסובלות מתסמינים מתאימים, צריכות לבדוק את העניין וכאמור, יש היום מרפאות יעודיות לכך בכל הארץ. מי שבכל מחזור חשה שחייה מושבתים או מי שסובלת מכאבים לאורך כל החודש, חייבת להיבדק", הוא חוזר ומדגיש ואף אומר שכאשר יש קושי להיכנס להריון שאין לו הסבר או סיבה נראית לעין, חשוב מאוד לבדוק אם אנדומטריוזיס היא הסיבה לאי הפריון. 

דבר נוסף שמציין ד"ר דיאור הוא שנשים שסובלות מאנדומטריוזיס המערב את השחלות, עלולות לסבול מפגיעה ברזרבה השחלתית ולכן אצלן צריך לשקול שימור פריון ע"י שאיבת ביציות, במיוחד לפני ניתוח. 

לסיום, האחריות הראשונית לאיכות חיינו, הנשים, היא עלינו. חשוב שנכיר את הסימנים המחשידים ולגשת לרופאי ורופאות הנשים ולדרוש אבחון מקיף. רוב הנשים הסובלות מהמחלה יכולות, בטיפול נכון, לחיות חיים עם איכות חיים טובה יותר. זכרו, ידע הוא כוח ולנו יש כוח לשפר את חיינו.

PP-PF-WHC-IL-0370-1