אשה צעירה מחייכת

דימום וסתי כבד

#WomensHealthMatters

 

1 מתוך 3 נשים סובלת מדימום וסתי כבד - אולי זו את?

דימום וסתי כבד (יש כאלו שקוראים לזה דימום וסתי מוגבר), או מנורגיה, היא תופעה שכיחה המשפיעה על נשים רבות. היא מאופיינת בדימום וסתי חזק או ממושך באופן חריג, ופוגעת באיכות החיים של הסובלות ממנה.
מנורגיה, ממה היא נגרמת וכיצד לטפל בה? כל המידע נמצא ממש כאן.

ידיי אישה מונחות אחת על השניה באזור הבטן

מנורגיה- דימום וסתי מוגבר - מה זה בכלל?

מנורגיה או בשמה הנוסף דימום וסתי כבד/מוגבר (Menorrhagia, Heavy Menstrual Bleeding) היא תופעה שכיחה המתרחשת אצל כ- 30% מאוכלוסיית הנשים בגיל הפוריות, כאשר על כל אחת מהן היא משפיעה בצורה שונה, אך לכולן היא גורמת לאי-נוחות מסוימת והפרעה בשגרת החיים.

אישה בזמן וסת מאבדת באופן תקין 30-80 סמ"ק של דם.

דימום וסתי לא תקין, שייחשב כבד, מוגזם או מוגבר, מוגדר ככזה שבעת הווסת, האישה מאבדת מעל 80 סמ"ק של דם.

גם דימום וסתי ממושך, וסת שנמשכת מעל לשמונה ימים יכולה להיחשב תחת ההגדרה של דימום וסתי כבד.

התופעה גורמת בעיקר לירידה באיכות החיים לנשים הסובלות ממנה.

נשים רבות הסובלות מהבעיה מעידות כי הן מרגישות שהתופעה מנהלת אותן בזמן הווסת, והן חוששות לצאת החוצה ולקיים אורח חיים תקין. נשים אחרות, ימנעו מהשתתפות במפגשים חברתיים או ימנעו מפעילות ספורטיבית בזמן המחזור.

ממחקר בו השתתפו 1225 נשים שהעידו כי הן סובלות מדימום וסתי מוגבר, עולה כי רוב הנשים (כ-60%) העידו כי הדימום הכבד השפיע לרעה על חיי המין שלהן, למעלה מ 50% דיווחו שהדימום הכבד הגביל אותן מבחינת פעילות גופנית, ו 40% דיווחו שהדימום הכבד משפיע באופן שלילי על הביצועים שלהן בעבודה. בנוסף, הנשים דיווחו גם על פגיעה בזוגיות והחיים החברתיים שלהן.

למרות שדימום וסתי מוגבר הינה תופעה שכיחה, מעט מאד נשים נוטות לשתף את רופא או רופאת הנשים שלהן שכן הן חושבות כי מדובר בתופעה טבעית ואצל כולן התופעה קיימת.

מאילו סיבות יכולה להיגרם מנורגיה/ דימום וסתי כבד?

באופן כללי, וסת ארוכה וכואבת היא תופעה שכיחה אצל נשים בגיל הפוריות כאשר לא תמיד נשים יודעות להבדיל מתי הכאב הוא טבעי ורגיל ומתי הוא נובע מסיבה רפואית.

הנה כמה סיבות רפואיות למנורגיה/דימום וסתי כבד:

  • חוסר איזון הורמונלי במהלך הווסת – כאשר יש חוסר איזון הורמונלי מובהק של אסטרוגן ופרוגסטרון, מתרחשים שיבושים במחזור החודשי מה שעלול ליצור דימום וסתי כבד.
  • שרירנים או פוליפים ברחם – שרירנים או פוליפים ברחם הם גידולים לא סרטניים המתפתחים בדופן הרחם במהלך גיל הפוריות. הם לרוב מקור לדימום וסת כבד וכן לכאבים ולחץ באזור האגן.
  • תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) – תסמונת PCOS היא גם מצב די שכיח אצל נשים רבות, בו המצב ההורמונלי משפיע על סדירות המחזור ועל יכולת הפריון. לרוב, התמודדות עם PCOS תביא איתה גם דימום חזק במחזור. גם הפרעות הורמונלית דומות, כגון בעיות בבלוטת התריס או אפילו גיל המעבר, יכולים ליצור תגובה דומה ולגרום לדימום חזק במחזור באותה המידה.
  • אנדומטריוזיס – במצב זה, רירית הרחם, הרקמה שמצפה את הרחם, צומחת מחוצה לה, לעיתים קרובות על השחלות או החצוצרות. מצב זה יכול ליצור כאבים ואי נוחות רבה, ביניהם גם דימום וסתי כבד.
  • מחלות תורשתיות – במידה וקיימות הפרעות דימום תורשתיות כמו למשל מחלת וון-וילברנד או המופיליה, גם הן משפיעות במידה רבה על רמת הדימום במחזור.
  • תרופות – אם נלקחות באופן קבוע תרופות מסוימות כגון מדללי דם, גם הן עלולות להגביר את הסיכון לדימום וסתי כבד.

אם את חווה דימום וסתי כבד, מומלץ מאוד לפנות לטיפול רפואי כדי להבין מהו הגורם שיוצר את הדימום, וכך להתאים את הטיפול המתאים ביותר על מנת להקל על המצב ולאפשר איכות חיים נוחה יותר עבורך.

האם קיימת סכנה בריאותית לסובלות ממנורגיה /דימום וסתי כבד?

דימום וסתי כבד כשלעצמו איננו מסוכן, אך הוא כן יכול לגרום לירידה ברמות הברזל חוסר בהמוגלובין ולאנמיה. אלו עלולים לגרום לתופעות כמו חולשה, עייפות, סחרחורות, נשירת שיער ועוד.
אנמיה הנגרמת מחוסר ברזל יכולה להיפתר באמצעות תוספי ברזל ומעקב תדיר אחרי רמת הברזל וההמוגלובין בדם. כך שבאמצעות בדיקת דם פשוטה ניתן להחזיר לעצמך שליטה על המצב. אך אם הבעיה נובעת ממנורגיה, מומלץ לגשת לרופא הנשים כדי לטפל בשורש הבעיה כך שהאנמיה לא תשוב.

בכל מקרה, אם יש חשש לאנמיה או לכל בעיה אחרת שנגרמת מדימום חזק במחזור, כולל הפרעה לשגרת החיים, יש לגשת לרופא, למצוא את המקור לדימום ולקבל טיפול מתאים שיאפשר רוגע ונחת, גם בעת הווסת.

מה הן שיטות הטיפול בדימום וסתי מוגבר?

קיימות מספר שיטות טיפול יעילות לטיפול בדימום וסתי כבד. בחירת הטיפול המתאים לכל אחת תלויה בגורמים שונים, כמו חומרת הדימום, גיל האישה, מצב הפוריות שלה והמצב המשפחתי (כלומר, האם היא מתכננת להביא ילדים לעולם בהמשך).

טיפול הורמונלי
אחת השיטות המומלצות ביותר לטפל בדימום וסתי מוגבר היא טיפול הורמונלי, כמו נטילת גלולות למניעת הריון או שימוש בהתקן תוך רחמי. אופציות אלה יעילות במיוחד לנשים עם דימומים כבדים הנוצרים מחוסר איזון הורמונלי ולנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS). גלולות למניעת הריון והתקן תוך רחמי עוזרים ליצור את האיזון שגורם להפסקת הדימום הכבד ולוויסות ההורמונים שמקלים על המחזור ועל שגרת החיים בזמן הווסת.

תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות 
תרופות מסוג זה, כגון איבופרופן למשל, יכולות לסייע בהפחתת הדימום על ידי עיכוב החומרים דמויי ההורמונים שיוצרים התכווצויות ברחם ודימום כבד. תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות עוזרות בעיקר להפחית את הכאבים וההתכווצויות הנגרמים בזמן מחזור כבד ולאפשר שגרת חיים נוחה יותר, ללא כאבים.

שיטות טיפול כירורגיות
נשים רבות, בעיקר בגיל מתקדם יותר, מחליטות לבצע הליכים כירורגיים שונים על מנת להקל על המחזור הקשה והתסמינים שלו. בהליכים מסוימים ניתן לצרוב את רירים הרחם כדי להפחית ולעיתים לעצור בכלל את דימום הווסת. נשים מבוגרות לעיתים אפילו מחליטות לבצע כריתת רחם כדי לעצור את הדימום הווסתי לצמיתות. ההליכים הללו מתאימים אך ורק לנשים שסובלות מדימום וסתי קשה וממושך במשך כמה שנים, ללא הצלחה של טיפולים אחרים וכאלו שלא מתכננות להיכנס להריון יותר.

במקרים בהם מתרחש דימום חזק במחזור עם גושים הנובע משרירנים או פוליפים ברחם, יהיה ניתן לבצע הליך כירורגי קצר הכולל הסרת השרירנים, ובכך להקל על הדימום הווסתי. הליך זה בדרך כלל יתאפשר גם לנשים שמעוניינות לשמר את פוריותן.

קיימות גם תרופות המשמשות לטיפול אקוטי במקרים בהם הדימום חזק מאוד, אבל מדובר בטיפול קצר טווח, למשך מספר חודשים בלבד, ואינו מהווה פתרון לאורך זמן רב

כיצד לבחור את הטיפול הנכון ביותר בדימום וסתי כבד?

כדי לבחור בטיפול הרפואי הנכון לך ביותר, יש כמה גורמים שצריך לקחת בחשבון:

  • גיל – חשוב לקחת בחשבון את גיל האישה. למשל, פעולה כירורגית לצריבת רירית הרחם, או במקרי קיצון, כריתת רחם, אינן רלוונטיות למצבים בהם האישה טרם סיימה לתכנן את המשפחה שלה ועוד תרצה ילדים בעתיד. דוגמא אחרת היא טיפול בגלולות שמתאים לצעירות אבל אינו מומלץ לנשים מעשנות מעל גיל 35. כך שבחירת הטיפול תהיה תלויה בגיל האישה בחלק מהמקרים. לכן חשוב לקחת בחשבון את הגיל והסטטוס בו האישה נמצאת.
  • חומרת התסמינים - כדי להבין כמה ממוקד הטיפול צריך להיות, יש להבחין תחילה בחומרת התסמינים. אם האישה סובלת מדימום חזק במחזור עם גושים וחוסר יכולת לתפקד, יתכן והטיפול שיבחר יהיה התקן הורמונלי בעל יעילות מאוד גבוהה בהפחתת דימום כבד. במידה והתסמינים לא נעימים אך סבילים, יהיה ניתן לפתור את המצב באמצעות טיפול הורמונלי ומעקב.
  • מצב רפואי – הטיפולים האפשריים בדימום כבד במחזור צריכים להיות מתאימים למצבה הבריאותי של האישה, כאשר יש להתייחס במיוחד לבעיות רפואיות אחרות של האישה שעלולות ליצור הפרעה בינן לבין הטיפול. למשל, אישה שסובלת מהפרעות בקרישת הדם או מחלת כבד, לא יכולה להשתמש בטיפול הורמונלי כפתרון לדימום וסתי מוגבר. לכן, חשוב מאוד להתייעץ עם רופא על מנת לקחת בחשבון את כל הפרמטרים הנ"ל ולהתאים את הטיפול בצורה המיטבית.

לסיכום, מנורגיה או דימום וסתי מוגבר יכול להיות מצב מתיש בעל השפעה על איכות החיים שלך. המצב כשלעצמו ברוב המקרים אינו מסוכן אך מכיוון שעשויות להיות לו השלכות על המצב הרפואי יש לעקוב אחריו באופן קבוע ולטפל בו ככל הניתן. כמו כן, הרבה נשים חוות ירידה באיכות החיים עקב הדימום המוגבר, לכן כדאי להיוועץ ברופא רופאת הנשים גם אם אין סיבה רפואית.
ישנן מספר אפשרויות ושיטות טיפול יעילות במנורגיה, החל בדרכים טבעיות, טיפולים הורמונליים ואף הליכים כירורגיים שונים שיכולים לסייע בהקלה על הכאבים והדימום. הדבר הכי חשוב ויעיל שניתן לעשות כדי להתמודד עם מנורגיה בצורה יעילה ונכונה, היא לגשת לרופא או רופאת הנשים שיבחנו את ההיסטוריה הרפואית שלך ואת המצב הרפואי הקיים ובכך להחליט מהי צורת הטיפול הנכונה והמתאימה לך ביותר.

לאילו סימנים חשוב לשים לב?

"נשים הסובלות מדימום וסתי כבד ידווחו על דמם מוגבר במהלך הוסת; על החלפת אמצעי היגיינה, כמו תחבושות, בתדירות גבוהה מאוד; על הכתמת הבגדים ועוד. בנוסף, כ- 10% מהנשים הסובלות מדמם מוגבר מדווחת גם על כאבים עזים בימי הוסת" מפרט ד"ר ישעיה . "חשוב גם לשים לב למשך הדימום: במצב תקין, הוסת החודשית נמשכת ימים ספורים ועד לשבוע. בכל מצב בו משך הדימום ארוך יותר מומלץ לפנות לאבחון. תופעות, כמו עייפות, חולשה, סחרחורות וחיוורון צריכות גם הן להדליק נורה אדומה ולהוביל לפנייה לגורם רפואי".

כיצד מאתרים את המקור לבעיה?

"בשלב הראשון תתבצע אנמנזה מקיפה ותשאול של המטופלת כדי לבחון אם היא סובלת מתופעות אופייניות שיכולות להתפתח בשל הדימום הכבד. בנוסף, תתבצע גם בדיקת אולטרה סאונד כדי לשלול ממצאים ברחם שיכולים לגרום לו. הרופא יפנה את המטופלת לביצוע של בדיקות דם לבחינת רמות ההמוגלובין והברזל ובמידת הצורך גם בדיקות נוספות לשלילת מחלות סיסטמיות שיכולות לגרום להפרעות בקרישה".

מהם הטיפולים האפשריים?

"לרוב, יינתן טיפול תומך כדי להשיב את רמות הברזל למצב תקין. מעבר לכך, לעיתים יהיו המלצות לשינויי תזונה ותוספת של מוצרי מזון עשירים בברזל".

ישנם מספר טיפולים שיסייעו בהפחתת הדמם בזמן הוסת:

"הטיפול בדימום וסתי כבד נחלק לשניים: תרופתי וניתוחי.
הטיפול התרופתי נחלק גם הוא לטיפול הורמונלי וטיפול לא הורומונלי. בקבוצת הטיפול ההורמונלי ניתן למצוא גלולות למניעת הריון שמכילות הרכב הורמונלי מיוחד אשר משפיע על תאי רירית הרחם ובכך מסייעות בקיצור משך הדימום ובהפחתת כמותו.

כמו כן, גם התקנים תוך רחמיים הורמונליים מפחיתים את הדימום בזמן הוסת כתלות במינון ההורמונלי בהם.

מעבר לכך, קיים גם טיפול אקוטי המיועד למקרים בהם הדימום הוסתי כבד מאוד באמצעות תכשירים אשר מסייעים בעצירת הדימום. יש לציין כי מדובר בטיפול חירום והוא אינו מומלץ כפתרון ארוך טווח".

במידה ונמצא גורם ברור לבעיה, קיימת האפשרות לגשת לטיפול ניתוחי ייעודי כמו הסרת שרירנים או פוליפים ברחם, צריבה של רירית הרחם בנשים אשר מתקרבות לגיל המעבר ועוד.

איך בוחרים את הטיפול המתאים?

"בחירת הטיפול מתבצעת בהתאם לאבחון ובהתייחס לרצונה של האישה והעדפותיה. הרופא המטפל יפרט על כלל הפתרונות הקיימים וישתף את האישה בהתלבטויות השונות.

למידע נוסף על דימום וסתי כבד צפי בתוכן הוידיאו:

Video title

YYMMDD Author/Uploaded by

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

לאילו סימנים חשוב לשים לב?

"נשים הסובלות מדימום וסתי כבד ידווחו על דמם מוגבר במהלך הוסת; על החלפת אמצעי היגיינה, כמו תחבושות, בתדירות גבוהה מאוד; על הכתמת הבגדים ועוד. בנוסף, כ- 10% מהנשים הסובלות מדמם מוגבר מדווחת גם על כאבים עזים בימי הוסת" מפרט ד"ר ישעיה . "חשוב גם לשים לב למשך הדימום: במצב תקין, הוסת החודשית נמשכת ימים ספורים ועד לשבוע. בכל מצב בו משך הדימום ארוך יותר מומלץ לפנות לאבחון. תופעות, כמו עייפות, חולשה, סחרחורות וחיוורון צריכות גם הן להדליק נורה אדומה ולהוביל לפנייה לגורם רפואי".

כיצד מאתרים את המקור לבעיה?

"בשלב הראשון תתבצע אנמנזה מקיפה ותשאול של המטופלת כדי לבחון אם היא סובלת מתופעות אופייניות שיכולות להתפתח בשל הדימום הכבד. בנוסף, תתבצע גם בדיקת אולטרה סאונד כדי לשלול ממצאים ברחם שיכולים לגרום לו. הרופא יפנה את המטופלת לביצוע של בדיקות דם לבחינת רמות ההמוגלובין והברזל ובמידת הצורך גם בדיקות נוספות לשלילת מחלות סיסטמיות שיכולות לגרום להפרעות בקרישה".

מהם הטיפולים האפשריים?

"לרוב, יינתן טיפול תומך כדי להשיב את רמות הברזל למצב תקין. מעבר לכך, לעיתים יהיו המלצות לשינויי תזונה ותוספת של מוצרי מזון עשירים בברזל".

ישנם מספר טיפולים שיסייעו בהפחתת הדמם בזמן הוסת:

"הטיפול בדימום וסתי כבד נחלק לשניים: תרופתי וניתוחי.
הטיפול התרופתי נחלק גם הוא לטיפול הורמונלי וטיפול לא הורומונלי. בקבוצת הטיפול ההורמונלי ניתן למצוא גלולות למניעת הריון שמכילות הרכב הורמונלי מיוחד אשר משפיע על תאי רירית הרחם ובכך מסייעות בקיצור משך הדימום ובהפחתת כמותו.

כמו כן, גם התקנים תוך רחמיים הורמונליים מפחיתים את הדימום בזמן הוסת כתלות במינון ההורמונלי בהם.

מעבר לכך, קיים גם טיפול אקוטי המיועד למקרים בהם הדימום הוסתי כבד מאוד באמצעות תכשירים אשר מסייעים בעצירת הדימום. יש לציין כי מדובר בטיפול חירום והוא אינו מומלץ כפתרון ארוך טווח".

במידה ונמצא גורם ברור לבעיה, קיימת האפשרות לגשת לטיפול ניתוחי ייעודי כמו הסרת שרירנים או פוליפים ברחם, צריבה של רירית הרחם בנשים אשר מתקרבות לגיל המעבר ועוד.

איך בוחרים את הטיפול המתאים?

"בחירת הטיפול מתבצעת בהתאם לאבחון ובהתייחס לרצונה של האישה והעדפותיה. הרופא המטפל יפרט על כלל הפתרונות הקיימים וישתף את האישה בהתלבטויות השונות.

PP-PF-WHC-IL-0274-1