להתחיל מחדש – פרק חדש בנשיות שלך

להתחיל מחדש – פרק חדש בנשיות שלך

ילדת לאחרונה? קודם כל, מזל טוב לך ולכם. עכשיו הזמן, עם כל ההתרגשות והצורך בהחלמה הברורה מאליה, שתכירי את ההמלצות הרפואיות שדואגות גם לבריאותך ולעתידך הנשי והאמהי בשבועות הראשונים שלאחר הלידה. לשם כך, ביקשנו מד"ר מד"ר אריה ישעיה, רופא נשים בכיר, לעזור לנו לעשות סדר  

ישעיה

ד"ר אריה ישעיה

 

לידה היא אירוע מכונן שמעטים הרגעים הדומים לו בחיי משפחה, על אחת כמה וכמה בחייה של האישה היולדת. יחד עם זאת, כשנולד ילד או כשנולדת ילדה, נשים רבות מתרכזות בהם וחושבות פחות על עצמן. כל זה טבעי והגיוני אבל דווקא אז, אומר לנו ד"ר אריה ישעיה, חשוב לנשים להגיע לביקורת אצל רופא או רופאת הנשים ולדאוג לעצמן ולטובתן.               

"ביקורת כחודש עד 6 שבועות לאחר לידה חשובה", אומר ד"ר אריה ישעיה, רופא נשים בכיר, לשעבר יו"ר החברה לאמצעי מניעה ובריאות מינית והמנהל הרפואי של מרכז רפואי דניאלי בגבעתיים. "למרות שאשה אחרי לידה מאד עסוקה, גופה עדיין בהחלמה, ולכן, יש כמה דברים שכדאי לבדוק בדיוק בשלב הזה: האם יש לה עדיין דימומים בגלל שהרחם עדיין בשלבי כיווץ ואולי גם בגלל שיש בו שאריות שילייה שעוד לא יצאו? האם היא סובלת מדיכאון אחרי לידה ומתעלמת או שאינה מודעת? שכן, זה השלב בו חשוב לבדוק גם את מצבן הפיזי והנפשי של נשים לאחר לידה אבל זה גם הזמן להעמיק ולבדוק: אם היתה לאישה סוכרת הריון או תת פעילוית של בלוטת התריס בהריון, רעלת הריון, לחץ דם גבוה, האם הגוף חזר לעצמו או שיש לעזור לו".               

דבר נוסף שנכון לדון בו בנקודת הזמן הזו הוא עניין אמצעי המניעה, עד כמה שזה נשמע מופרך לאימהות שרק ילדו, בשלב זה. "אם האם היולדת מיניקה, הרי שגופה חווה ירידה באסטרוגן וכתוצאה מכך היא חשה יובש נרתיקי וחשק מיני נמוך, אבל כשתסיים להניק, בטח אם יש לה בן זוג, גם זה יחזור. נשים, לרוב, לא רוצות לשמוע בשלב זה על יחסי מין וכשאני מציע אמצעי מניעה, נשים מסתייגות בגלל חוסר עניין".      

דבר נוסף שד"ר ישעיה מבקש להדגיש את חשיבותו וממליץ עליו לנשים שרק ילדו, הוא להמשיך וליטול חומצה פולית. "חומצה פולית חשובה למניעת מומים ולכן ההמלצה הגורפת של משרד הבריאות היא לקחת חומצה פולית לכל אישה במהלך כל תקופת הפריון כדי שגם אם יהיה הריון בלתי מתוכנן - וכאלה הם כ-50% מההריונות - ירד הסיכון למומים בעובר באופן משמעותי".              

עם הדגשים הללו יצאנו לשיחה שלנו עם ד"ר ישעיה ושאלנו אותו כמה שאלות שנראו לנו חשובות.

למה נשים לא רוצות לדבר על אמצעי מניעה?

"נשים לא מדברות על זה בעיקר בגלל תפיסות מוטעות:

  • "כשמניקים לא נכנסים להריון" – זה לא נכון. אישה יכולה להיכנס להריון בזמן שהיא מניקה.
  • "לא נורא, אז מה אם אכנס שוב להריון?" – האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה הוציא נייר עמדה, הממליץ לנשים להימנע מכניסה להריון לפחות 6 חודשים לאחר לידה ובמקרה של ניתוח קיסרי - תהליך שעוברות כרבע מהנשים - לא ללדת כשנה.

"הסיבות לכך הן עייפות הגוף, מאגרי ברזל מדולדלים ואי מתן תשומת לב מספקת לילד שנולד וכן, אנחנו חושבים גם על רווחת התינוק, כל הזמן. הזמן המומלץ בין לידה ללידה, הוא 2-3 שנים", אומר ד"ר ישעיה ומסייג: "כמובן שזה מאד תלוי בגיל היולדת, במספר הילדים שהיא רוצה וברצון העצמאי של האישה. אם אישה תיכנס להריון בפרק זמן קצר יותר, לא נעשה כלום כמובן ועדיין זו ההמלצה שלנו".            

לד"ר ישעיה חשוב להסביר, שלמרות ההנחייה הזו, ההמלצה של הרופא המטפל תתחשב תמיד במספר משתנים: "כשאישה מגיעה אליי אני שואל אותה כמה ילדים היא רוצה ומברר באיזו סביבה היא חיה. אני מחשב יחד איתה את גילה בלידות והרווחים המומלצים בין לידות אבל הכל, כמובן, תלוי מתי היא מגיעה אליי לראשונה כי לגיל יש משמעות עצומה ברמת הפריון. יש מספר שנים מצומצם בו אישה יכולה להיכנס להריון מבחינת רמת הפריון הפיזיולוגי. אם מגיעה אליי אישה מבוגרת יותר אני מציג לה את הנתונים ויחד אנחנו מחליטים; האם תלך לטיפולי פריון או להקפאת ביציות".       

"אם אוכל", הוא אומר, "אמליץ כרופא על רווח של 3 שנים בין ילדים, במידה וניתן. זה מרווח זמן שנבדק כאידאלי מבחינת בריאותם של התינוקות או הפעוטות, הם מקבלים יותר תשומת לב, להורים יש יותר סבלנות ואנרגיה להשקיע בהם ולאישה יש אפשרות להתקדם בחייה במישורים נוספים כמו עבודה, קריירה או התפתחות אישית".

איך מתאימים אמצעי מניעה ליולדות?

לנשים המקשיבות לעצות שפרטנו בשאלה הקודמת, מותאמים אמצעי מניעה על פי גילן ובחירתן. "לאישה שתרצה להיכנס להריון בשלב מוקדם יחסית, בין אם היא מניקה או לא, אציע גלולות", אומר ד"ר ישעיה, "אם היא מניקה אמליץ על גלולות פרוגסטרון ואם אינה מניקה, על כאלה המשלבות אסטרוגן ופרוגסטרון", הוא אומר ומסביר, שאם אישה מעוניינת להישאר עם אמצעים בהם השתמשה לפני ההיריון והתאימו לה, אמליץ לה להמשיך איתם.            

עדיין האמצעי המומלץ על ידי ד"ר ישעיה הוא ההתקן התוך רחמי. "התקן בריא יותר כי הוא יעיל יותר (כמעט ב-100% בטיחות לכל הסוגים) וגם אמין יותר שכן אין דרך "לפספס" אותו. אין בו אסטרוגן, ממנו נרתעות חלק מהנשים וגם קל יותר למקם אותו אצל אישה לאחר לידה".            

התקן הורמונלי גורם לפחות דימומים ומי שעדיין מיניקה ואין לה מחזור, תוכל להסתגל אליו ביתר נוחות. מי שאינה מעוניינת בנטילת הורמונים מכל סוג או שיש לה דימומים מינימליים, תוכל להשתמש בהתקן נחושת, שיגביר במעט את המחזור אבל יהיה, כאמור, נטול הורמונים.            

לסיום, כדאי לכל אישה להגיע לרופא הנשים בשבועות שלאחר הלידה, כפי שמומלץ על ידי הרופאים; להקשיב, להתייעץ, לבדוק שהכל תקין ואז לחשוב יחד עם הרופאה או הרופא על האפשרויות העומדות בפני כל אחת לפני שהיא מחליטה על הדרך בה תצעד יחד עם תינוקה אל המשך החיים שלהם והגשמת שאיפותיה.

PP-PF-WHC-IL-0329-1